Sommarbakning

5 dl | mjölk |
---|---|
50 g | jäst |
1 | ägg |
16-17 dl | vetemjöl, (960-1 020g) |
1 1/2 dl | strösocker |
1 msk | flingsalt |
2 tsk | stött kardemumma |
150 g | rumsvarmt smör |
Fyllning
175 g | rumsvarmt smör |
---|---|
1 1/2 dl | strösocker |
3 msk | mald kanel |
Pensling
1 | ägg |
---|
Garnering
2 msk | strösocker |
---|
Tillagning
1. Häll lite av mjölken i en skål och rör ut jästen. Tillsätt resten av mjölken, strösocker, flingsalt, kardemumma, ägg och mjöl, lite i taget. Arbeta degen kraftigt i bakmaskin. Degen ska arbetas ca 20 min.
2. Skär smöret i små tärningar och arbeta in dem i degen. Arbeta degen ytterligare ca 20 min. Att degen arbetas länge är avgörande för degens smidighet och det färdiga resultatet. Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 1 ½ timme.
3. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en kvadrat, ca 30 x 30 cm. Mina degbitar blev ca 50 x 30 cm därav tunnare och fler bullar än receptet visade från början. Bred smör på degen och strö över socker och kanel. Jag blandade smör, kanel, socker och lite äkta vaniljpulver, det blir en mörkare kanelkant som synns i snurrorna då mycket läckert!
4. Vik en tredjedel av degens sida in mot mitten och gör likadant från andra sidan. Kavla ut degen som nu består av tre lager deg igen till ungefär 10 x 30 cm. Skär degen i 8 strimlor. Jag gjorde betydligt fler 26-27 per del. Snurra varje strimla genom att hålla i ändarna och snurra motsatt så att du får en spiral. Ta tag i ändbitarna och sno ihop till en snurra. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt snurrorna jäsa till dubbel storlek, ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
5. Pensla snurrorna med ägg. Strö över socker. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt snurrorna svalna på galler.
Tid: 30 minuter+förberedelsetid
Ingredienser, ca 60 st eller 30 långa
200 g | smör |
---|---|
2 dl | socker |
2 msk | ljus sirap |
1 msk | vaniljsocker |
2 tsk | bakpulver |
5 dl | vetemjöl |
Tillagning
2. Arbeta ihop till en deg. Dela i två bitar och rulla ut längder lika långa som plåten. Eller dela i fyra och lägg två på varje plåt med bakpapper.
3. Tryck till med en gaffel och grädda i 175 grader, 15–17 minuter. Skär i bitar medan de är varma.
