mittivardan

Bebis, träning, mat, hudvård, skönhet, mode, makeup!

Sommarbakning

Publicerad 2012-07-12 11:48:46 i Mat & Dryck,

Just den här sommaren är den första då jag har nästan sju veckor semester. Lärarjobbet gör det möjligt och jag har börjat inse att det är välförtjänt, att jobba i över 45 timmar i veckan ( ja det blir så ibland) och studera heltid samtidigt tär på krafterna. Därför ska energin och känslan för vem jag är och vad jag vill göra komma fram. Nu när min kära sambo fortfarande jobbar är jag mest hemma och pysslar med allt möjligt mest bakning av både kakor, bullar och bröd. Att se hans min när han kommer hem efter jobbet gör att det bara är ännu roligare att baka och pyssla. Nu är det bara två dagar kvar sen har vi semester tillsammans, längtar!

Jag vill dela med mig av är recepten jag har hittat och för att de har varit bra, o ja, jag knådade bullarna själv, längtar efter en kitchen-aid som jag får av min kära mor när jag tagit examen. 
 
Kanelsnurror
 
   Tid: 50 min+jäsning 2 timmar+4x15 min i ugn
 
Ingredienser, ca 52 st
 
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
16-17 dl vetemjöl, (960-1 020g)
1 1/2 dl strösocker
1 msk flingsalt
2 tsk stött kardemumma
150 g rumsvarmt smör

Fyllning

175 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
3 msk mald kanel

Pensling

1 ägg

Garnering

2 msk strösocker
 

Tillagning

1. Häll lite av mjölken i en skål och rör ut jästen. Tillsätt resten av mjölken, strösocker, flingsalt, kardemumma, ägg och mjöl, lite i taget. Arbeta degen kraftigt i bakmaskin. Degen ska arbetas ca 20 min. 
2. Skär smöret i små tärningar och arbeta in dem i degen. Arbeta degen ytterligare ca 20 min. Att degen arbetas länge är avgörande för degens smidighet och det färdiga resultatet. Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 1 ½ timme.
3. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en kvadrat, ca 30 x 30 cm. Mina degbitar blev ca 50 x 30 cm därav tunnare och fler bullar än receptet visade från början. Bred smör på degen och strö över socker och kanel. Jag blandade smör, kanel, socker och lite äkta vaniljpulver, det blir en mörkare kanelkant som synns i snurrorna då mycket läckert!
4. Vik en tredjedel av degens sida in mot mitten och gör likadant från andra sidan. Kavla ut degen som nu består av tre lager deg igen till ungefär 10 x 30 cm. Skär degen i 8 strimlor. Jag gjorde betydligt fler 26-27 per del. Snurra varje strimla genom att hålla i ändarna och snurra motsatt så att du får en spiral. Ta tag i ändbitarna och sno  ihop till en snurra. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt snurrorna jäsa till dubbel storlek, ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
5. Pensla snurrorna med ägg. Strö över socker. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt snurrorna svalna på galler.

 

Kolasnittar

   Tid: 30 minuter+förberedelsetid

Ingredienser, ca 60 st eller 30 långa

200 g smör
2 dl socker
2 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
   
 

Tillagning

1. Rör ihop (vispa) rumsvarmt smör, socker och sirap. Blanda ihop vaniljsocker och bakpulver blandat med mjöl. Sikta ner i smeten.
2. Arbeta ihop till en deg. Dela i två bitar och rulla ut längder lika långa som plåten. Eller dela i fyra och lägg två på varje plåt med bakpapper.
3. Tryck till med en gaffel och grädda i 175 grader, 15–17 minuter. Skär i bitar medan de är varma.
4. skär dem gärna i längre bitar fint att ha dem i en kakburk ståendes, tills de ska ätas.
 
 
Njut av ledigheten ni har, för att det gör jag!
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Minna

Kontakta mig på [email protected] vid funderingar.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela