mittivardan

Bebis, träning, mat, hudvård, skönhet, mode, makeup!

Alicante

Publicerad 2012-07-26 17:46:07 i Vardag,

Då sitter jag på bussen första etappen av min resa ner till Alicante, Spanien. Till min vän Eva-Lena. Ska bli så ljuvligt att njuta av sol, bad, värme, ljuvlig mat o goda viner. Det enda som är jobbigt är att min kära sambo är kvar hemma. Jag bokade biljetterna för en resa till min vän, hon o jag, vi som gjorde allt ihop förr. Nu ska vi göra det igen. Min sambo finns kvar o nästa resa gör vi tillsammans. Då har vi båda koll på vad vi gör. Han står mellan jobb o studier och innan det blev helt klart visste vi inte hur sommaren skulle se ut, men nu vet vi hur våra närmsta år kommer se ut. Jag jobbar och studerar klart inför min examen som jag borde få i januari! Och min sambo läser i tre år. På den resan klämmer vi in minst en resa tillsammans men nu, min resa. Njut av det som är kvar av dagen, på måndag blir det shopping i Alicante eller va tror ni?

https://cdn1.cdnme.se/cdn/8-1/3412231/images/2012/pic_501165b5e087c32801000037.jpg" class="image">

Sommarbakning

Publicerad 2012-07-12 11:48:46 i Mat & Dryck,

Just den här sommaren är den första då jag har nästan sju veckor semester. Lärarjobbet gör det möjligt och jag har börjat inse att det är välförtjänt, att jobba i över 45 timmar i veckan ( ja det blir så ibland) och studera heltid samtidigt tär på krafterna. Därför ska energin och känslan för vem jag är och vad jag vill göra komma fram. Nu när min kära sambo fortfarande jobbar är jag mest hemma och pysslar med allt möjligt mest bakning av både kakor, bullar och bröd. Att se hans min när han kommer hem efter jobbet gör att det bara är ännu roligare att baka och pyssla. Nu är det bara två dagar kvar sen har vi semester tillsammans, längtar!

Jag vill dela med mig av är recepten jag har hittat och för att de har varit bra, o ja, jag knådade bullarna själv, längtar efter en kitchen-aid som jag får av min kära mor när jag tagit examen. 
 
Kanelsnurror
 
   Tid: 50 min+jäsning 2 timmar+4x15 min i ugn
 
Ingredienser, ca 52 st
 
5 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
16-17 dl vetemjöl, (960-1 020g)
1 1/2 dl strösocker
1 msk flingsalt
2 tsk stött kardemumma
150 g rumsvarmt smör

Fyllning

175 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
3 msk mald kanel

Pensling

1 ägg

Garnering

2 msk strösocker
 

Tillagning

1. Häll lite av mjölken i en skål och rör ut jästen. Tillsätt resten av mjölken, strösocker, flingsalt, kardemumma, ägg och mjöl, lite i taget. Arbeta degen kraftigt i bakmaskin. Degen ska arbetas ca 20 min. 
2. Skär smöret i små tärningar och arbeta in dem i degen. Arbeta degen ytterligare ca 20 min. Att degen arbetas länge är avgörande för degens smidighet och det färdiga resultatet. Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 1 ½ timme.
3. Häll ut degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en kvadrat, ca 30 x 30 cm. Mina degbitar blev ca 50 x 30 cm därav tunnare och fler bullar än receptet visade från början. Bred smör på degen och strö över socker och kanel. Jag blandade smör, kanel, socker och lite äkta vaniljpulver, det blir en mörkare kanelkant som synns i snurrorna då mycket läckert!
4. Vik en tredjedel av degens sida in mot mitten och gör likadant från andra sidan. Kavla ut degen som nu består av tre lager deg igen till ungefär 10 x 30 cm. Skär degen i 8 strimlor. Jag gjorde betydligt fler 26-27 per del. Snurra varje strimla genom att hålla i ändarna och snurra motsatt så att du får en spiral. Ta tag i ändbitarna och sno  ihop till en snurra. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Låt snurrorna jäsa till dubbel storlek, ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
5. Pensla snurrorna med ägg. Strö över socker. Grädda mitt i ugnen ca 15 min. Låt snurrorna svalna på galler.

 

Kolasnittar

   Tid: 30 minuter+förberedelsetid

Ingredienser, ca 60 st eller 30 långa

200 g smör
2 dl socker
2 msk ljus sirap
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
5 dl vetemjöl
   
 

Tillagning

1. Rör ihop (vispa) rumsvarmt smör, socker och sirap. Blanda ihop vaniljsocker och bakpulver blandat med mjöl. Sikta ner i smeten.
2. Arbeta ihop till en deg. Dela i två bitar och rulla ut längder lika långa som plåten. Eller dela i fyra och lägg två på varje plåt med bakpapper.
3. Tryck till med en gaffel och grädda i 175 grader, 15–17 minuter. Skär i bitar medan de är varma.
4. skär dem gärna i längre bitar fint att ha dem i en kakburk ståendes, tills de ska ätas.
 
 
Njut av ledigheten ni har, för att det gör jag!
 
 
 

Jordgubbssaft med en hint av rabarber

Publicerad 2012-07-12 00:45:17 i Mat & Dryck,

Idag på semesterdagen som jag har själv för tillfället, varav allt pyssel ( sambon jobbar två dagar till) blev det jordgubbssaftskokning med en smak av rabarber. Vi inhandlade en saftsil häromdagen och förra året hade köpte vi oss en stor kastrull att koka saften/gele eller sylt i. Mycket bra inköp.

Receptet jag följde kommer från den här sidan:
http://www.ica.se/Recept/jordgubbssaft-426444/
 

Stor sats ca 2 liter

  • 4 l jordgubbar (4 l motsvarar ca 2 kg)
  • Jag tog 350 gr rabarber och resterande jordgubbar, från självplock sorterna Polka och Korona
  • 8 dl vatten
  • 12 dl socker
  • 2 krm natriumbensoat

Gör så här

  1. Rensa och skölj jordgubbarna. Lägg dem i en gryta.
  2. Häll på vattnet och låt koka upp.
  3. Låt koka i ca 10 min. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
  4. Häll bärmassan i en silställning eller ett tyg som lagts i ett durkslag. Låt stå och självrinna ca 30 min.
  5. Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Låt koka upp. Rör ner sockret och rör tills det löst sig.
  6. Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i konserveringsmedlet. Blanda ner konserveringsmedlet i saften.
  7. Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna.
  8. Förvara saften kallt.

Tips

Till små satser saft som dricks upp inom några veckor behövs inte konserveringsmedel.

Variation: Byt ut hälften av jordgubbarna mot samma mängd rabarber i små bitar, röda-, svarta- eller vita vinbär, eller mot krusbär.

Fyll flaskorna med hett vatten och lägg i ett "vattenbad" i diskhon under tiden bären rinner av. 

Fyll upp flaskorna helt och använd gärna sådana jag har använt, finns på ICA för en billig peng och trevligt att ha saften i och servera ur.

När bären rinner av hjälp inte till utan låt det sköta sig själv annars kan det bli sur smak på saften och för mycket syra kommer med.

Lycka till och gör lite egen saft det är gott och svalkar gott under sommardagarna!

 
 
 
 
 

Putte i Parken

Publicerad 2012-07-05 11:16:31 i Vardag,

Nu är festivalen här! Den som varit i Karlskoga i många år, min hemstad, där jag växte upp. Nu är den ett stenkast från mig, jag ser festivalområdet hemifrån. Häftig känsla! Jag och min sambo hade inte tänkt att gå för att vi ska gå på Pearl Jam i Stockholm på lördag. Men eftersom vi gilllar musik så mycket som vi gör kunde vi inte låta bli när ett erbjudande om bra biljettpriser dök upp. 
Inte heller kan man låta bli att få se Chris Cornell, fullmånen lyste upp hela himlen o den mannen sjöng för fulla muggar, vilken röst! Han är så bra! Vi såg även Flogging Molly, underbar irländsk musik som man inte kan stå still till. Det var ljuvligt att se så varierad ålder på alla som var på plats. Stämningen var underbar och öl och sol i sommarvärmen är inget man kan klaga på.
----------------------------------------------------------------------------------
Jag sa till min sambo att jag kommer säkert få stanna flera gånger på vägen o prata med folk från Karlskoga. Kul tänkte jag, men så mötte jag på ett par hemifrån. De har så rätt, folket hemifrån struntar i att åka hit, ja så är det ju, inte skulle jag åka 5 mil för att kolla på bra musik i två dagar eller det man nu önskar. Man ska vara lite yngre o  boka campingplats och njuta av festival. Men bor man i stan blir känslan annan man kanske till och med åker hem till mamma och pappa, bor där och passar på att träffa folk, som en hemvändarhelg. Men nej nu har Karlstad fått festivalen och antalet karlskogabesökare till festivalen kommer att sjunka. Det var min tanke kring festivalen, men fint ligger den och nu är det vår festival ett tag i alla fall, vem vet Putte i parken kanske blir en flyttande festival.
 
---------------------------------
Nu ska jag njuta av solen som är här även idag, ikväll ska vi se Soundtrack of our lives och Thåström blir fint de!
Njut solen!

Sommarlov

Publicerad 2012-07-02 11:06:52 i Vardag,

Efter en underbar helg hos min mamma tänkte jag att jag skulle bättra på solbrännan lite till här hemma... Men tji fick jag för de, nu regnar de och jag tar nog o värmer på en kanelbulle och kryper upp i soffan med mina killar! Det är en bra plan en regnig sommarlovsdag.

Vad gör ni en dag som denna?

Om

Min profilbild

Minna

Kontakta mig på [email protected] vid funderingar.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela