Brödbak i olika steg (bilder)
Igår bakade jag bröd, har tänkt att ha det lite som en vana varannan helg. Det är så gott och det känns mycket bättre att ha gjort brödet själv, då vet man vad det är i. Igår gjorde jag fillimpa efter en kompis mammas goda recept. Och dinkelfrallor som finns i boken Behåll vikten med GI av Susanne Dalslätt en otroligt entusiastisk människa som arbetar som kostrådgivare och förläser om kost och träning, just nu är det marathon som gäller ;)
Dinkelfrallor




Hon är även som fick mig att börja tänka på att kost inte är så krångligt, det går att lyckas med enkla medel också.
Dinkelfrallor
Cirka 20 st
25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk kallpressad olivolja
1 msk flytande akaciahonung (jag hade agavesirap)
2 rivna morötter
1 dl pumpakärnor eller solroskärnor
1/2 msk salt
12 dl fullkornsmjöl av dinkel (lite extra till knådning)
Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Blanda i olivolja, honung, morötter, pumpa/solroskärnor oh salt. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta degen fast och smidig. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på mjölat bakbord och illsätt lite extra mjöl. Knåda degen smidig och forma till en rulle. Dela i 20 bitar och forma till bullar. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. (Mitt tips, låt dem jäsa över spisen som nu är varm) Pensla bullarna med lite vatten och strö över pumpa/solroskärnor. Grädda mitt i ugnen på 25 grader i cirka 12 minuter.
Ingredienserna

Jäsning på gång

Frallorna på jäsning

Klara dinkelfrallor

Det blev så mumsigt så jag gjorde det igen, de här gjorde jag för två veckor sedan ;) Nu är frysen full med gott bröd. Baka lite du med, det är en härlig frizon att baka. Rogivande för kroppen och knoppen, lycka till därute!