mittivardan

Bebis, träning, mat, hudvård, skönhet, mode, makeup!

Brödbak i olika steg (bilder)

Publicerad 2012-04-02 18:42:50 i Mat & Dryck,

Igår bakade jag bröd, har tänkt att ha det lite som en vana varannan helg. Det är så gott och det känns mycket bättre att ha gjort brödet själv, då vet man vad det är i. Igår gjorde jag fillimpa efter en kompis mammas goda recept. Och dinkelfrallor som finns i boken Behåll vikten med GI av Susanne Dalslätt en otroligt entusiastisk människa som arbetar som kostrådgivare och förläser om kost och träning, just nu är det marathon som gäller ;)
Hon är även som fick mig att börja tänka på att kost inte är så krångligt, det går att lyckas med enkla medel också.

Dinkelfrallor

Cirka 20 st

25 g jäst
5 dl ljummet vatten
1 msk kallpressad olivolja
1 msk flytande akaciahonung (jag hade agavesirap)
2 rivna morötter
1 dl pumpakärnor eller solroskärnor
1/2 msk salt
12 dl fullkornsmjöl av dinkel (lite extra till knådning)

Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Blanda i olivolja, honung, morötter, pumpa/solroskärnor oh salt. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta degen fast och smidig. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Häll upp degen på mjölat bakbord och illsätt lite extra mjöl. Knåda degen smidig och forma till en rulle. Dela i 20 bitar och forma till bullar. Lägg bullarna på bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter. (Mitt tips, låt dem jäsa över spisen som nu är varm) Pensla bullarna med lite vatten och strö över pumpa/solroskärnor. Grädda mitt i ugnen på 25 grader i cirka 12 minuter.

Ingredienserna



Jäsning på gång


Frallorna på jäsning


Klara dinkelfrallor


Det blev så mumsigt så jag gjorde det igen, de här gjorde jag för två veckor sedan ;) Nu är frysen full med gott bröd. Baka lite du med, det är en härlig frizon att baka. Rogivande för kroppen och knoppen, lycka till därute!

Kommentarer

Postat av: Suss

Publicerad 2012-04-02 20:30:52

Åh, vad duktig du är Minna!



Kul att kunna följa dig på bloggen :-)



stor kram

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Minna

Kontakta mig på [email protected] vid funderingar.

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela